Hoofdinhoud

De Klein en Ploegam rijden elektrisch

28 maart 2023

Duurzaam bouwen is in Nederland aan de orde van de dag. Steeds meer projecten vragen om een grondige, groene aanpak. Ploegam, bouwbedrijf en Brabants familiebedrijf, is één van de koplopers als het aankomt op het ontwikkelen van een emissieloze bouwplaats. Chris Ploegmakers, algemeen directeur Ploegam, en Ilvy Ploegmakers, commercieel directeur Ploegam, vertellen hoe twee Volvo FH Electric trekkers en elf FH 8x4 tridem kippers een belangrijke bijdrage leveren in onder andere het grote project Dijkversterking Tiel-Waardenburg dat zij vorig jaar binnenhaalden.

 

BAS Truck Center leverde onlangs de eerste Volvo FH Electric 4x2 trekker. En er zitten nog één Volvo FH Electric 4x2 trekker en elf Volvo FH Electric 8x4 bakwagens in de pijplijn. 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BAS Truck Center.

Steeds vaker elektrisch

Chris Ploegmakers: “De rol voor elektrisch materieel binnen bouwprojecten wordt steeds groter. Ploegam zet daar vol op in. Op onze omvangrijke projecten Dijkversterking Tiel-Waardenburg, Krib- en Oeververlaging Pannerdensch Kanaal, en Dijkversterking Wolferen-Sprok zetten we al op grote schaal elektrische kranen, bouwmachines en vrachtwagens in. En dan zijn er de projecten waar we nog in de planfase zitten, maar waarin emissieloos ook een rol speelt, zoals de Dijkversterking Neder-Betuwe. Ook het transport voeren we op termijn volledig emissieloos uit. De eerste kilometers in de nieuwe Volvo FH Electric zijn inmiddels gereden.”

Zware werkzaamheden, volledig emissieloos

De broers Gijs en Chris Ploegmakers richtten Ploegam op in 1987. Ze haalden de eerste opdrachten binnen via hun vader, ambtenaar bij Rijkswaterstaat. Stapsgewijs bouwden ze Ploegam uit tot een landelijke aannemer. Inmiddels met zes vestigingen en zo’n 350 medewerkers. Chris Ploegmakers: “We willen altijd vooroplopen, dat was in de begindagen al zo. En dat zit nu nog steeds verankerd in ons bedrijf. Elke dag werken onze mensen aan allerlei projecten in grond-, weg- en waterbouw en transport. We komen tot de meest innovatieve oplossingen om Nederland een beetje mooier, veiliger en duurzamer te maken.”


Ploegam is gespecialiseerd in zware werkzaamheden. Denk aan het verzwaren van dijken, bouwen van bruggen of leggen van wegennetwerken. Ilvy Ploegmakers: “Dijkversterking Tiel-Waardenburg is een prachtig project waar wij, in de bouwcombinatie Mekante Diek met Dura Vermeer en Van Oord, een dijk van 60 kilometer verzwaren. Onderdeel van ons plan was dat er zo veel mogelijk emissieloos gewerkt werd. Wij zorgen binnen anderhalf jaar dat alle kilometers binnen dit langlopende project volledig emissieloos gereden worden.”


Om eenvoudig laden te faciliteren bouwt Ploegam, samen met Dura Vermeer, Van Oord en Betuwewind aan WattHub, een innovatief snellaadplein voor elektrische voertuigen en materieel.

  
De juiste configuratie

Voor Ploegam was het duidelijk om als eerste met Volvo Trucks en BAS Truck Center om tafel te gaan. Chris Ploegmakers: “Die relatie is in de afgelopen jaren alleen maar versterkt. Volvo Trucks biedt de modellen die de gewenste performance leveren. En daarnaast hechten we veel waarde aan service en bereikbaarheid, hetgeen BAS Truck Center biedt.”


Nadat de bouwcombinatie de aanbesteding Dijkversterking Tiel-Waardenburg won, schakelde Ploegam een tandje bij. Ilvy Ploegmakers: “De zekerheid van dit project, in combinatie met onze andere emissieloze (dijk)projecten, bood ons de gelegenheid om daadwerkelijk de eerste Volvo FH Electric trekker aan te kopen. Samen met BAS Truck Center stelden we de ideale configuratie samen. Gebaseerd op techniek en gebruiksvriendelijkheid. We kozen voor een zes accupakket en een elektrische kraan op de trailer. In de online configuratie tool zagen we wat dit betekende voor de belasting en asconfiguratie. Daarin konden we makkelijk aanpassingen doorvoeren. Omdat onze mensen veel op de trailer aan het werk zijn, is de verlichting ook belangrijk. Daarom lieten we meer kabels aanbrengen om betere aansluiting voor ledverlichting te maken. Naast twee Volvo FH Electric 4x2 trekkers bestelden we ook elf Volvo FH Electric 8x4 bakwagens.”


De toekomst staat voor de deur

Elektrisch rijden is voor veel chauffeurs nieuw. Dat was bij Ploegam niet anders. Ilvy Ploegmakers: “Vooraf waren ze sceptisch. Maar we betrokken de chauffeurs bijvoorbeeld bij de keuze van de cabine. Uiteindelijk kozen we gezamenlijk voor de Volvo FH Electric. Vooral na het proefritje op de beurs waren ze ‘om’. En nu zijn de chauffeurs super enthousiast. Ze voelen dat het hun ‘eigen’ vrachtwagen is’. We kijken uit naar de eerste ervaringen in het dijkverzwaringsproject. Er hangt namelijk 40 ton achter de trekkers en het is op een dijk niets anders dan optrekken en afremmen.”


In de ambitie om in 2025 voor 90% duurzaam te werken, zet Ploegam met deze Volvo FH Electric trekker en bakwagens een grote stap in de goede richting. Chris Ploegmakers: “Elektrisch rijden en emissieloos werken heeft de toekomst. We rijden in de kopgroep van emissieloos werken en het is steeds belangrijker om als partners van elkaar daarin samen op te trekken. Wat dat betreft is het een spannende tijd waarin veel vernieuwingen elkaar in rap tempo opvolgen. Dat volgen we op de voet.”

 Vraag onze brochure aan
Accepteer alle cookies om dit formulier in te kunnen vullen. Klik hier om je voorkeuren te wijzigen.