Hoofdinhoud

Samen verantwoordelijk voor schone lucht

4 april 2017|Maaike Tönnissen

De zomertijd is ingegaan, de dagen worden langer en de temperaturen tikken overdag de 20 graden alweer aan. Toch kan het in de ochtend nog behoorlijk fris zijn. Wat is het dan lekker als je (vracht)wagen heerlijk warm is wanneer je in vroege ochtend op pad gaat. Even de motor starten en stationair laten draaien...

 

Lekker warm, maar uiterst onverantwoord. Een stationair draaiende motor draait je niet alleen warm, maar draait schone lucht de nek om. Je ziet het niet, maar het veroorzaakt luchtvervuiling en dat is schadelijk voor je gezondheid.

 

En tussentijds?

Niet alleen het stationair laten draaien van de motor bij de start, ook het tussentijds stationair laten draaien van een motor is niet verstandig. Sterker nog: het opnieuw starten van een motor die op temperatuur is, kost geen extra brandstof – mits het gaspedaal daarbij niet wordt gebruikt. Het enige extra  verbruik zal de startstroom zijn die moet worden bijgeladen. 

Hoe werkt het eigenlijk?

Een stationair draaiende motor gebruikt een extra rijk brandstofmengsel. Dat betekent dat er relatief veel brandstof wordt ingespoten, in verhouding tot de hoeveelheid lucht die bij de verbranding wordt gebruikt. Dit zorgt voor vervuiling van de interne delen van de motor. Bij benzinemotoren krijg je afzetting op bijvoorbeeld de gasklep, en diesels kunnen gaan roeten. Eigenlijk gebeurt op deze manier ongeveer hetzelfde als wanneer je enkel korte ritjes met de auto rijdt, waarbij de boel nét niet lekker op temperatuur komt.  

Maaike Tönnissen
Maaike Tönnissen
Milieudeskundige
Contact >

  

Wat gebeurt er?

Op korte termijn geen ramp, maar het kan er na verloop van tijd voor zorgen dat je motor minder vermogen levert. Bovendien kan het de levensduur van je krachtbron inkorten. Niet wenselijk dus! Nog een nadeel van de extra brandstof die wordt ingespoten: deze kan zich gaan mengen met de olie, die dan dunner wordt en minder goed smeert.

 

Een beter milieu begint bij jezelf

Dus voor de levensduur van je motor is het stationair laten draaien niet verstandig. Maar nog belangrijker: het gaat ten koste van onze luchtkwaliteit. Probeer het stationair draaien te voorkomen. Voor onszelf, ons materieel en voor onze kinderen. Want wij zijn allemaal verantwoordelijk voor onze luchtkwaliteit!

 Vraag onze brochure aan
Accepteer alle cookies om dit formulier in te kunnen vullen. Klik hier om je voorkeuren te wijzigen.