Hoofdinhoud

Rijplaten als duurzame oplossing

19 juni 2017

De grondige denkers en gedreven doeners van Ploegam en De Klein zijn iedere dag aan het werk op en in natte, zanderige en kleiachtige, ongelijke terreinen. Het materieel kan hierop niet optimaal functioneren. En dat terwijl goede aan- en afvoerwegen op projectlocaties van groot belang zijn om goed te kunnen werken! 

 

Om projecten zo duurzaam mogelijk uit te voeren, zet Ploegam rijplaten in bij het aan- en afvoeren van materialen. Op deze manier wordt een tijdelijk wegennet gecreëerd op de werklocatie, waarover dumpers en vrachtwagens op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen bewegen.

Minder gasolie

Door zo'n tijdelijk wegennet aan te leggen, ervaart het materiaal minder rolweerstand. Zo wordt minder gasolie verbruikt, en dat zorgt voor een forse reductie van de CO2-uitstoot!

 

Extra brede rijplaten

Waar Ploegam voorheen rijplaten huurde, worden nu in aanloop naar het project Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum - uitgevoerd door combinatie Mooder Maas - 750 nieuwe rijplaten van groot formaat aangeschaft. Deze extra brede rijplaten hebben een individuele afmeting van 12 bij 3,45 meter. Met deze investering kan Ploegam 9 kilometer aan weggennet aanbrengen op projectlocaties!

Tien liter per uur

Uit eerdere ervaringen op het project Ruimte voor de Waal van combinatie i-Lent is duidelijk geworden dat het gasolieverbruik van dumpers met circa tien liter per uur afnam door over een verharde baan te rijden, ten opzichte van door het terrein te rijden. Wanneer je dit vertaalt naar het project Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum, waar zo'n 80.000 uren transport zijn begroot, levert dit een besparing op van 800.000 liter gasolie! Dit kan resulteren in een besparing van de CO2-uitstoot van 2.600 ton - gelijk aan het jaarverbruik van 120 tweepersoonshuishoudens in Nederland. 

Verduurzaming

Met deze investering zet Ploegam de volgende stap in continue verduurzaming van de bedrijfsvoering. Heeft u een initiatief of idee, of zoekt u een gemotiveerde partij om mee samen te werken? Wij staan open voor nieuwe ideeën en initiatieven. Stuur ons vrijblijvend een e-mail voor meer informatie. 

Maaike Tönnissen
Maaike Tönnissen
Milieudeskundige
Contact >
 Vraag onze brochure aan
Accepteer alle cookies om dit formulier in te kunnen vullen. Klik hier om je voorkeuren te wijzigen.